wtorek, 2 września 2014

Suflet owocowy " Almette"

Dzisiaj pierwszy przepis od dłuższego czasu. Wiele się działo, ale i wiele będzie się dopiero dziać, także zapraszam Was do obserwowania moich kulinarnych podbojów :) Wiele planów, wiele marzeń i mam zamiar każde spełnić, kilka jest, że tak powiem " in progress" haha :) Dzisiaj przepis na suflet :) Mieliście okazje widzieć mój przepis na suflet czekoladowy, ale ten, powstał na potrzeby konkursu i jest zupełnie mój :)






Składniki :

- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki
- szklanka mleka
- 3 jajka
- 1,5 łyżki cukru
-łyżeczka tymianku
- borówka amerykańska lub jagody
- opakowanie serka Alemette Fruit ( wiśnia i żurawina)















Przygotowanie: 

1. Rozpuścić w garnku masło, dodać mąkę i mieszać szybko i dokładnie aż powstanie zasmażka.
2. Dolewać powoli mleko i mieszać aż powstanie jednolita masa ( beszamel)
3.Do jeszcze ciepłej masy dodać żółtka, serek Almette, cukier i tymianek oraz lekko rozgniecione borówki - odstawić do wystygnięcia
4. Ubić białka na sztywną pianę, i gdy masa ostygnie, dodawać porcjami.
5. Piec w kokilkach przez około 15 minut w 180 ° C








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz