niedziela, 2 marca 2014

#56- Basia Ritz & Damian- Kaczka z czerwoną kapustą i kluskami

No własnie, kolejny przepis ze zmianami :) Zamiast kaczki powinna być gęś, ale dostać świeżą gęś jest trudno. Dlatego postanowiłem zrobić świeżą kaczkę :)
Muszę Wam powiedzieć że marynata w postaci masła, miodu i sosu sojowego do kaczki sprawdza się wysmienicie :)

Potrzebujemy 120 g masła
6 łyżek miodu
6 łyżek sosu sojowego

Dokładniej to powinna być to glazura, ale ja kaczke w tym zamarynowałem.
Najpierw rozpuściłem masło razem z miodem i sosem sojowym, do połączenia składników. Następnie wystudziłem i zamarynowałem na 12 godzin :)

Do tego wszystkiego w przepisie jest kapusta czerwona, robiona jak kapusta modra- czyli kolejny śląski akcent :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz