czwartek, 6 lutego 2014

WALENTYNKOWO- creme brulee z malinowym coulis i migdałową kruszonką

Walentynki
To święto już za tydzień- więc akurat czas na pomysły jak je spędzić. 
Ja proponuje upichcić coś takiego :) Bardzo łatwe, a zaszokujecie swoje drugie połówki...
Sposób podania musi wyglądac jak z restauracji z 3 gwiazdkami ! Wtedy efekt jest naprawdę cudowny :)

                                             


200 ml śmietanki 30 %
10 g cukru z prawdziwą wanilią
3 żółtka
2 łyżki cukru
300 g malin mrożonych
2 łyżeczki cukru
3 łyżki czerwonego wina wytrawnego
50 g mielonych migdałów
łyżka masła
2 łyżeczki cukru
szczypta mielonego kardamonu
2 łyżki mąki


Creme brulee:
1. Zagotować śmietankę z cukrem z prawdziwą wanilią
2. Żółtka utrzeć lekko z cukrem, tylko do momentu aż zaczną zmieniać kolor
3. Śmietankę wlewać porcjami do żółtek mieszając.
4. Przelać do kokilek i piec w temperaturze 100 °C przez 50 minut, a następnie schłodzić w lodówce przez co najmniej 5 godzin.
Coulis malinowy:
1. Maliny zagotować (do czasu ich "rozpadnięcia się") z cukrem i winem)
2. Przetrzeć przez sito aby pozbyć się pestek. Ponownie wstawić na palnik
3. Gotować do czasu zgęstnienia sosu ( ok. 10 minut)
Kruszonka:
1. Wszystkie składniki utrzeć w palcach do uzyskania kruszonki.
2. Piec w temperaturze 180 °C przez około 5 minut.

Podanie:
Na środku wylać coulis malinowy, na nim położyć serce ( wcześniej wyciągnąć creme brulee z kokilek i foremką do ciastek wyciąć serce). Wszystko obsypać kruszonką i listkami mięty.

                              

6 komentarzy:

  1. Wygląda super i na pewno tak smakuje:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To był mój mały eksperyment, a wyszło naprawde pyszne;) słodki creme brulee wyrównał się z kwaskowatym coulis malinowym ;)

      Usuń
  2. Udany eksperyment:) Creme brulee jem zawsze z przypalonym cukrem na górze (ale nigdy nie robiłam go sama), a z malinowym coulis jadłam panna cottę kiedyś dawno temu na wakacjach :) Próbowałam jeszcze z wiśniami, ale wydaje mi się, że maliny są idealne:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Szalona Wariatka- jutro właśnie robie panna cotte z coulis malinowym ;)))

      Usuń