czwartek, 6 lutego 2014

Placuszki z kaszy jęczmiennej


W internecie spotkałem się z milionem przepisów na różnorakie placuszki. Te moje wymyśliłem dzisiaj rano, gdy nie miałem pomysłu na śniadanie :) Pewnie ktoś już kiedyś wpadł na ten pomysł, albo i nie :)

Bardzo proste w wykonaniu a naprawdę dobre. Do tego wiejski serek i koperek - mniam :)
                                       

- pół woreczka kaszy jęczmiennej perłowej
- ząbek czosnku
- chili w proszku, sól i pieprz
- masło klarowane
- 1 jajko
- łyżka mąki ziemniaczanej



1. Gotujemy kaszę z rozgniecionym ząbkiem czosnku
2. Do ugotowanej i wystudzonej kaszy dodajemy pieprz, sól i chili
3. Oddzielamy żółtko od białka. żółtko dodajemy do kaszy razem z łyżką mąki ziemniaczanej
4. Białko ubijamy i dodajemy do kaszy.
5. Smażymy na klarowanym maśle :)

                                           

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz