poniedziałek, 3 lutego 2014

Tuńczyk !

No to dzisiaj wstawię coś poza projektem Basia Ritz & Damian :)
Jest to tuńczyk ! Najlepsza ryba jaką kiedykolwiek jadłem. Nie koniecznie przepadam za rybą, ale to mięso smakuje specyficznie- ani jak ryba, ani jak wołowina czy inny typ mięsa. Jest genialne.
Mi najbardziej smakuje w stopniu wysmażenia "blue"- czyli tak przygotowany, aby był bardzo krwisty i lekko zimny w środku.
Dlatego bardzo ważne jest aby tuńczyk był baaaaaardzo świeży :)
                                           
W najbliższej przyszłości muszę zrobić takiego tuńczyka w sezamie :)

Potrzebujemy :
- 1 stek z tuńczyka
- pasta Wasabi
- sos sojowy
olej do smażenia

1. Tuńczyka myjemy dokładnie i osuszamy papierowym ręcznikiem
2. Nacieramy go pastą Wasabi- w zalezności od upodobań. Jest to ostra pasta więc- jak kto lubi !:)
3. Oblewamy obficie sosem sojowym.
4. Smażymy na rozgrzanym oleju przez około 1 minutę z każdej strony- tutaj ważna jest grubość steku- im grubszy tym musimy wydłużyć czas smażenia.

No i gotowe! Do tego wszystkiego genialnym sosem będzie połączenie majonezu i Wasabi !!!!



1 komentarz:

  1. Mmm jadłabym :) Również uwielbiam tuńczyka, ale mój musiałby być cały usmażony.

    OdpowiedzUsuń