wtorek, 4 lutego 2014

#33 Basia Ritz & Damian- Mousse au chocolat


Deser który Basia wykonała w programie MasterChef na komendę- CZEKOLADA !
Zastanawiałem się co ja bym zrobił gdybym dostał takie zadanie. I powiem Wam że byłoby to trudne. z pozoru prosty produkt- no bo każdy umie chyba zrobić ciasto czekoladowe, babeczki czy ciasteczka. Ale to jest poziom MasterChefa i trzeba zachwycić jurorów, więc powszechnie znane rzeczy by odpadały.
Ten mus zrobił na mnie wrażenie ! i to ogromne ! Czekolada- espresso- koniak ! GENIALNE !
                                            
Jak się robi taki "mousse"? :

Potrzebujemy
- 150 g czekolady
-10 ml koniaku
- 15 ml espresso
-3 bardzo świeże jajka
- 3 łyżki cukru z prawdziwa wanilią
- 2 łyżki cukru
-100 g śmietanki 30 %
                             
Przygotowanie:

1. Czekoladę roztapiamy na parze.
2. Żółtka ubijamy z cukrem na parze aż uzyskają puszystą masę.
3. Białka ubijamy z cukrem an sztywną pianę
4. Śmietankę ubijamy
5. łączymy czekoladę z żółtkami, potem ze śmietanką i na koniec z białkami.
6. Rozdzielamy wszystko do kieliszków, przykrywamy folią i odstawiamy na 3 godziny do lodówki :)

GOTOWE ! Do tego filetowane pomarańcze !                                             

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz