sobota, 8 lutego 2014

Risotto z kalafiorem


Jest to przepis który dodaję do konkursu  “Smakowita Pajda to kulinarna frajda!", którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent smalczyku roślinnego Smakowita Pajda.
Smakowita pajda jest to całkowicie roślinnego pochodzenia smalec.
Smakuje dokładnie tak jak zwierzęcy, a jednak posiada inny, zdrowszy skład.

Smakowita pajda zaskoczyła mnie swoim smakiem prawdziwego smalczyku oraz zapachem ogrodowych ziół :)

Smalczyk roślinny w moim sklepie znalazłem w dwóch wersjach
- z ziołami ogrodowymi
- z jabłkiem i cebulką
                                       
Do mojego Risotto dodałem ten z ziołami ogrodowymi.

- 1 szalotka
- 2 ząbki czosnku
- ryż arborio
- wywar drobiowy
- oliwa z oliwek
- kalafior
- parmezan
-sól, pieprz i gałka muszkatołowa
- smalczyk roślinny " Smakowita pajda"
- koperek

1. Na oliwie szklimy szalotkę z czosnkiem
2. Dodajemy ryż i szklimy go około 2 minut
3. Wlewamy jedną chochlę wywaru
4. Powtarzamy czynność gdy nasz ryż wchłonie cały dodany bulion, a zaprzestajemy kiedy ryz jest już ugotowany al dente- czyli po około 20 minutach.
5. Blanszujemy różyczki kalafiora w gotującej się wodzie przez 5 minut, następnie przekładamy do wody z lodem.
6. Risotto doprawiamy, dodajemy kalafior, 2 łyżki smalczyku roślinnego i parmezan. Smażymy 1 minutę.
7. Posypujemy koperkiem i podajemy :)

                                                         

1 komentarz:

  1. Smakowite risotto ze Smakowitą Pajdą. Dziękuję za udział w konkursie :)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń