wtorek, 24 czerwca 2014

Pikantne ciasteczka ze smalcem roślinnym, bazylią i migdałami


Te ciasteczka wymyśliłem na potrzeby konkursu “Smakowita Pajda to kulinarna frajda!", którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent smalczyku roślinnego Smakowita Pajda.
smakowita pajda zaskoczyła mnie tu możliwością najróżniejszych jej połączeń, tak jak tutaj z migdałami i bazylia a do tego pikantne ciasteczka- genialne !:)
                             

- 100 g masła
- 200 g mąki
- 2 żółtka
- pieprz cayen
- sól
- smalczyk roślinny
- bazylia
- płatki migdałów
                           

1. Mąkę przesiej na stolnicę i dodaj masło- wszystko posiekaj
2. Dodaj żółtka, sól i pieprz cayen- ugnieć ciasto.
3. Zawiń i włóż do lodówki na 30 minut.
4. W tym czasie łyżkę smalczyku roślinnego połącz z posiekaną bazylią i płatkami migdałów
5. wyjmij ciasto z lodówki i wytnij ciasteczka.
6. Ciasteczka posyp parmezanem i piecz w  180 ° C aż do zrumienienia .
7. Gotowe ciasteczka przekładaj masą.
                                                  
UWAGA ! Jeżeli przypalisz ser to będzie gorzki, więc trzeba na to bardzo uważać :)

                                                         

1 komentarz:

  1. Ciekawy pomysł na wykorzystanie Smakowitej Pajdy :)
    Pysznie wyglądają te ciasteczka. :)

    OdpowiedzUsuń