piątek, 17 stycznia 2014

#16 Basia Ritz & Damian- Knedle mamy

Knedle uwielbiam, zwłaszcza te ze śliwką- czyli takie na jakie przepis podała Basia.
Jest jedno " ale", wybrałem sobie taką porę roku na realizowanie tego projektu, która niestety nie zaopatruje w świeże owoce. Czyli problemem były tu śliwki. Więc musiałem dodać tu trochę moich pomysłów i wymyśliłem WINOGRONA.
                                           
Winogrona pozbawiłem pestek.
Ciasto robi się podobnie jak na kopytka, z tym że dodajemy tutaj serka mascarpone lub philadelfia.

Z ciasta robimy placuszki na które nakładamy winogrona i posypujemy imbirem i brązowym cukrem. Całość sklejamy i w dłoniach formujemy okrągłe knedle :)

gotujemy 3 minuty w lekko osolonej wodzie- ja dodałem jeszcze łyżkę cukru.  Gotowe !!!

Podajemy ze śmietaną :)

Bardzo dobre wyszły te knedle więc polecam Wam zaglądnięcie do książki i przygotowanie ich.
Ja nie miałem z nimi większych problemów :))

2 komentarze:

  1. damian, podziwiam cię! jesteś naprawdę niesamowity... a knedelki wyszły ci piękne i pomysł z winogronami.. super! :D

    OdpowiedzUsuń
  2. pysznie wyglądają ! :DDD aż ślinka cieknie

    OdpowiedzUsuń