poniedziałek, 13 stycznia 2014

#12 Basia Ritz & Damian- Faszerowany schab z daktylami i boczkiem


Dzisiaj post na szybko i w przerwie nauki. Postanowiłem sobie pewien cel i do niego dążę, chociaż dzisiaj czasu brakuje na wszystko :)
                                          
Schab, ten kawałek mięsa jest wykorzystywany przeważnie w postaci "zapanierowanej" mąką, bułka tartą i jajkiem. Albo jako faszerowany śliwkami. To takie tradycyjne połączenia czy podania schabu.

Basia w swojej książce proponuje dość ciekawe połączenie.
Po pierwsze suszone daktyle- czyli bardzo słodki smakołyk.
Po drugie boczek- czyli " mięso w mięsie" :)
                                           
Po połączeniu tych trzech składników- daktyli, boczku i schabu- wychodzi mieszanka wybuchowa. Wybuchowa ze względu na smaki, które doskonale się łącza i stanowią całość :)

Schab miałem zrobić wczoraj, ale dopiero w momencie robienia zorientowałem się że trzeba go zamarynować na 12 godzin, tak więc dopiero dziś mogłem go zrobić.

Marynata składała się z buliony, ziela angielskiego, pieprzu, jałowca, liści laurowych, musztardy Dijon, miodu i soli.

Dla mnie ten przepis to super alternatywa dla zwykłych, tradycyjnych połączeń smakowych.

Wszystko to było podane na warzywach, w których piekł się schab :)


3 komentarze:

  1. Super sprawa, często dodaje owoce do mięs, a daktyle są równie pyszne w sosie do mięsa. Polecam :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. jestem naprawdę pod wrażeniem i jestem przekonana, że twój projekt się uda! :D jesteś po prostu niesamowity! a schab wyszedł ci piękny! :D

    OdpowiedzUsuń
  3. jeszcze w takiej postaci schabu nie jadłam, koniecznie muszę spróbować! na sam widok, człowiek robi się głodny :D

    OdpowiedzUsuń