poniedziałek, 8 września 2014

Pomidorowa Panna Cotta

UWAGA UWAGA !
Już jest ! Ruszył Dolnośląski Magazyn Bloggerów Kulinarnych " Kocioł"
Pracowaliśmy nad nim, abyście mogli czytać go z przyjemnością i czerpać z niego inspiracje :)
W pierwszym numerze za gwiazdy wzięliśmy pyszne, nie tylko czerwone pomidory i kształtne gruszki.
To własnie oni są naszymi bohaterami, znajdziecie przepisy tradycyjne ale i nowatorskie jak ten mój dzisiaj - pomidorowa panna cotta :)
Kocioł to przedewszystkim odkrywanie naszego regionu, gospodarstw które produkują najlepsze produkty czy miejsc na dolnym śląsku gdzie możemy dobrze zjeść :)
Jeżeli jesteście ciekawi przepisu na lody pomidorowe czy innych nowych przepisów w blogosferze to zapraszam - Magazyn " KOCIOŁ"


Składniki: 


-300 g śmietanki 30 %
-250 g domowego przecieru -pomidorowego
-3 łyżki miodu
-sok z ½ pomarańczy
-2 łyżeczki żelatyny































Przygotowanie:


Śmietankę wlewamy do rondla i zagotowujemy. Następnie zmiejszamy ogień i dodajemy sok z pomarańczy, przecier pomidorowy i miód – mieszamy do połączenia składników i krótko gotujemy.
Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, a następnie wlewamy do śmietanki.
Całość rozlewamy do filiżanek i odstawiamy do ostygnięcia, gdy ostygnie wstawiamy na 5 godzin do lodówki
.

3 komentarze:

  1. genialny pomysł, nie wpadłabym, aby zrobić panna cottę pomidorową :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Właśnie o to chodziło- aby wszystkich zaskoczyć :)) Ciesze się że się podoba :)

      Usuń