piątek, 19 września 2014

Barszcz ukraiński z boczkiem

Przepraszam za chwilową nieobecność z przepisami, ale miałem takie urwanie głowy, ze szkoda gadać :)
Pracuje nad nowym wyglądem bloga, będzie prosto i smacznie :) 
W domu, mój pokój stał się studiem fotograficznym, wszystko po to aby zdjęcia wychodziły łądniejsze :) Dzisiaj przedstawiam Wam jedno z nich :) Wiem że jeszcze wiele wiele wiele mu brakuje, ale co sądzicie ? 

Składniki :
- 1 korpus z kurczaka
- 4 ziemniaki
- 2 marchewki
- 2 pietruszki
- 1/4 selera korzenia
- 1 łodyga selera naciowego
- 200 g fasoli biały jaś
- 6 buraków
- ok. 10 cm białej części pora
- 5 ząbków czosnku
- sok z 1/2 cytryny
- 1/2 łyżeczki cukru
- pieprz, sól
- majeranek
- 40 dag boczku wędzonego
- 4 ziela angielskie
- 1 liść laurowy
- nać pietruszki
- świeży koperek
- 150 g śmietany 18 %
- łyżka mąki





Przygotowanie:
1. Najpierw zacznij od namoczenia fasoli- ok 2 godziny, a potem ugotuj ją około 20 minut do miękkości- odcedź.
2. W dużym garnku ugotuj umyty korpus z kurczaka z zielem angielskim i liśćmi laurowymi - gdy się zagotuje, zbierz szumowiny i dodaj pokrojone w równą kostkę - marchew, pietruszkę, seler ( korzeń i naciowy), por, buraki i ziemniaki.
3. Ząbki czosnku obierz i ugnieć je na gładką masę i dodać do zupy.
4. Gotuj do miękkości warzyw.
5.Gdy warzywa będą al dente wrzuć do zupy fasolkę, posiekaną natkę pietruszki, koperek, cukier, sok z cytryny, sól, pieprz i majeranek
6. W garnuszku połącz śmietanę i mąkę i mieszaj aż nie będzie grudek. Następnie zahartuj śmietankę dodając po łyżce gorącej zupy i mieszając do połączenia. Dzięki temu nasza śmietana nie zważy się  w zupie
7. Dodawaj śmietanę porcjami cały czas mieszając zupę.
8. PO DODANIU ŚMIETANY NIE WOLNO ZAGOTOWYWAĆ ZUPY !!!
9. Na końcu dodaj do zupy podsmażony boczek.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz