sobota, 5 lipca 2014

Vege RYŻ !

Kolejny przepis dla wegetarian :) Przepyszny ryż gotowany z plastrem cytryny i goździkami... Do tego aromatyczny sos z bakłażana i suszonych pomidorów- mniam !


Składniki: 

- brązowy ryż
- sól
-kilka goździków
- plaster cytryny
- 1 bakłażan
- 1 czerwona cebula
- 2 ząbki czosnku
- 10 suszonych pomidorów
- śmietana 30 % - 150 ml
- bulion warzywny- 150 ml
- papryka słodka w proszku
- gałka muszkatołowa
-sos sojowy- łyżka
- pieprz
- posiekana kolendra- według uznania


















Przygotowanie:

1. Ugotuj ryż w osolonej wodzie z goździkami i plastrem cytryny- zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
2. Bakłażan pokrój w kostkę, posól i odstaw w durszlaku na 20 minut, po czym przepłukuj go bieżącą wodą i wysusz papierowymi ręcznikami- dzięki temu straci swoją gorycz :)
3. Pokrój drobno cebulę i czosnek. Zeszklij.
4. Dodaj bakłażan i pokrojone suszone pomidory. Smaż na złoty kolor
5. Wymieszaj w misce śmietankę, bulion, paprykę, sos sojowy, szczyptę gałki muszkatołowej i pieprz.
6. Wlej przygotowany sos i duś do zgęstnienia.
7. Na koniec dodaj posiekaną kolendrę i podawaj :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz