piątek, 7 marca 2014

#65 Basia Ritz & Damian- Pieczone jabłka faszerowane marcepanem i bakaliami


Miałem zostawić to danie na sam koniec, na ostatni dzień wyzwania, dlatego że jest to danie finałowe Basi.
Właśnie między innymi dzięki temu jabłku Basia wygrała ostatnią konkurencję w programie i została pierwszym polskim MasterChefem :)
                                   
Jak zrobić pyszne marcepanowe nadzienie ?

100 g migdałów
garść rodzynek
30 ml rumu
garść posiekanych orzechów
100 g cukru pudru
4 łyżki śmietanki 30 %
sok z cytryny
skórka otarta z 1/2 pomarańczy i cytryny

Migdały sparzyć i odstawić na 15 minut.Rodzynki zalać podgrzanym rumem. Posiekane orzechy zrumienić. Migdały obrać ze skórki i zmielić. Dodać cukier, śmietankę rodzynki i orzechy. Wymieszać. Dodać odrobinę soku z cytryny i skórkę z pomarańczy i cytryny . Wymieszać :)

Takim nadzieniem wypełniamy nasze jabłka i pieczemy :))

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz