niedziela, 2 marca 2014

#59 Basia Ritz & Damian- Kotlet schabowy z kością w sosie musztardowym

Jak dla mnie najlepsze mięso w części " schabowego" to własnie mięso przy kości. Jest delikatne i soczyste, i po prostu najlepsze:)
 Zachęcam Was do spróbowania tego przepisu:)
                                       
Od programu MasterChef każdy wie że Basia jest królową sosów. Także i w tym przypadku !
Sos musztardowy wyszedł wysmienity, do tego w połączeniu z mięsem- GENIALNY :)

Do mojego dania dodałem karmelizowane plastry marchewki :)

Oto przepis na PYSZNY SOS MUSZTARDOWY :)
3 szalotki
1 łyżka mąki
60 ml białego wytrawnego wina
200 ml bulionu
100 g smietany kremówki
2-3 łyżeczki Dijon
sól i pieprz

Na rozgrzana patelnię po usmażeniu kotleta włożyć pokrojoną szalotkę i lekko ją zrumienić. Dodać mąkę i zestawić z ognia. Mieszać aż mąka się ze złoci.
Postawić ponownie na ogień i dolać wino- zredukować o połowę.
Dodać śmietankę i bulion- zagotować. Zestawić z ognia, dodać musztardę sól i pieprz.
MUSZTARDY NIE WOLNO ZAGOTOWYWAĆ !


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz