wtorek, 11 lutego 2014

Królik pieczony z boczkiem z balsamico


Jeżeli już chciałem się podszkolić w robieniu królika to postanowiłem go zrobić w kilku wersjach :)
Teraz wersja królika nie duszonego a pieczonego w piekarniku.
Królik to bardzo delikatne mięso, dlatego boczek jest tu po to aby zapewnić tłuszczu królikowi. :)
                                           

- 1 królik
- 50 g masła
- 2 marchewki
- 1 seler naciowy
- 1 szalotka
- 2 ząbki czosnku
- białe wino
- plastry boczku
- tymianek
-czosnek


1. Królika podziel na części: udka, przednie nóżki, i comber ( podziel go na 2 części). Wszystko obtocz w listach tymianku i posiekanym czosnku. Skrop oliwą
2. Owiń każdą część królika w plastry boczku. Włóż do naczynia żaroodpornego. Podlej białym winem, tak aby w 1/3 przykryło mięso królika.
3. Pokrusz masło na wierzchu, dodaj pokrojone w kostkę warzywa . Pieczemy pod przykryciem 40 minut w 180 °C , oraz 15 minut bez przykrycia.

Balsamico robimy redukując 50 ml i łyżkę miodu

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz