piątek, 14 lutego 2014

# 43 Basia Ritz & Damian- Mus z ananasa z rumem i wanilią


Aaaaaj... Dzisiaj u mnie pochmurno i deszcz... ale dzięki Basi jestem na - KARAIBACH :)
Strasznie jej zazdroszczę że miała szansę tam być.

Ale robiąc to danie można chociaż na chwilę się poczuć jakby się tam było :)
                                       
Co potrzebujemy ? Wcale nie tak dużo rzeczy:
- 1 ananas dojrzały
- kilka kropel soku z cytryny
-1 laska wanilii
-4 łyżki rumu
- 2 łyżki brązowego cukru
-250 ml soku z ananasa
- 250 g zimnej śmietany kremówki 30 %
- jedna paczka cukru z prawdziwą wanilią

                                      
Ananasa obieramy i kroimy z kostkę. Gotujemy go razem z sokiem , ziarenkami i laska wanilii, rumem i cukrem- około 20 minut :)
Po tym czasie wyjąć laskę wanilii i zmiksować blenderem puree z ananasa :)

Śmietankę ubić z cukrem z prawdziwą wanilią. Z ananasowego puree odłożyć 4 łyżki, a resztę ( ostudzonego) puree dodać do śmietanki. Do kieliszkow włożyć mus ze śmietanką, na wierzchu dać odłożony sam mus :)

SMACZNEGO :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz