sobota, 8 lutego 2014

#37 Basia Ritz & Damian - Panna Cotta z sosem malinowym


Panna Cotta, gdzieś kiedyś przeczytałem, że to znaczy gotująca śmietanka. I to prawda, bo cała baza tego deseru to 30 % śmietanka, zagotowana z różnymi dodatkami. Przedstawiałem Wam już przepis na moja panna cotte miętowo - cytrynową. Dzisiaj czas na panna cotte Basi- czyli Waniliową z sosem malinowym.
                                                     
Połączenie idealne, bo stężniała śmietanka jest ciężka, a sos lekki i kwaskowaty- dlatego idealnie to się komponuje.

Jedyne co potrzebujemy to
5g żelatyny
2 łyżki zimnej wody
1 laska wanili
500 g śmietanki 30 %
3 łyżki cukru

Śmietankę gotujemy z cukrem i miąższem z wanilii, do tego dorzucamy laskę.
W szklance rozpuszczamy żelatynę z wodą.
Gdy śmietanka się zagotuje dodajemy 3 jej łyżki do żelatyny i dokładnie mieszamy, potem żelatynę przelewamy do reszty śmietanki i rozlewamy do foremek lub filiżanek lub jak ja do kokilki:)

Zostawiamy na co najmniej 5 godzin w lodówce.

                                                    

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz