środa, 1 stycznia 2014

Basia Ritz & Damian - dzień 0

Chciałbym się z Wami dzisiaj podzielić moim pierwszym postanowieniem noworocznym- otóż w 70 dni chce przyrządzić 70 potraw z drugiej książki Basi Ritz !
Chęci mam ogromne więc wierze w to mocno że naprawdę się uda :)

Jakiś czas temu odbyło się we Wrocławiu spotkanie właśnie z Basią i tam właśnie miałem okazje poznać pierwszego polskiego MasterChefa ! :) Oczywiście mój pomysł już trochę siedział w głowie więc musiałem się nim pochwalić samej Basi :)

To może teraz powiem Wam kilka słów o książce:

Książka jest wydana w bardzo wygodnej formie, w twardej okładce i czytelnym spisem potraw, tak aby nie trzeba było wertować wszystkich kartek żeby znaleźć wcześniej upodobany przepis.
Zdjęcia w książce są dziełem autorki, a że są fantastyczne to tylko dowód na to że Basia ma wiele talentów :)

Rozdziały w książce są 4 :
- Smak dzieciństwa
- Na obcej ziemi
- Podróże kształcą
- MasterChef od kuchni wariacje na temat

Każdy rozdział jest opatrzony wstępem, który przybliża nas w świat autorki i który naprawdę miło i z zaciekawieniem się czyta.
Tak jak i rozdział, każdy przepis w książce ma swoja historie.

Pierwszy rozdział przenosi nas w czasy dzieciństwa MasterChefa, do jej rodzinnego domu i do zwyczajów w nim panujących. Znajdziemy tu takie przepisy jak Mazurki Babci Tosi, Knedle mamy, Sernik Pani Tereski czy Zupa brukwiowa Babci Gusi.

W drugim rozdziale Basia zabiera nas do miejsca w którym spędziła sporo swojego życia- do Niemiec. Opisuje tutaj potrawy związane właśnie z tym krajem jak np. Kaiserschmarrn- omlet cesarski czy himmel und ad- kaszanka z jabłkiem i ziemniakami.

Trzeci rozdział to podróże, czyli druga rzecz którą uwielbiam - oczywiście na pierwszym miejscu jest gotowanie :) Tutaj przeniesiemy się w różne część kulinarnego świata, wylądujemy we Francji z tarte tatin, we Włoszech  - pizza z szynką parmeńską, mozzarella, świeżymi pomidorami i rukolą, w Meksyku - Chili con carne czy nawet na Karaibach - mus z ananasa z rumem i wanilią :)

No i ostatni rozdział to mój ulubiony bo związany z najlepszym według mnie programem telewizyjnym - MASTERCHEF ! Tutaj Basia pokazuje nam potrawy podobne do tych które wykonała w programie- ale całkiem innych. Wszyscy pamiętamy jej występ na castingu, kiedy to jej danie wzruszyło Magdę Gessler- pierś z przepiórki na ragout z polędwicy w czerwonym winie z rozmarynem i puree z selera, w książce mamy duet z kaczki, czyli pierś z kaczki na ragout z kaczki :)


Teraz pewnie tak jak ja zastanawiacie się jak moje " wyzwanie" będzie wyglądać. Troszkę już Wam zdradziłem na początku, otóż w 70 dni wykonam 70 przepisów z książki.
Oczywiście nie będę zamieszczał tutaj wszystkich przepisów, tylko niektóre. Będą to raczej posty z moją relacją ich przygotowania i moje spostrzeżenia :)
Potraw nie będę wykonywał po kolei jak są ustawione w książce, tylko będę wertował kartki i wybierał sobie a następnie odznaczał przepisy :)
Chciałbym Wam od razu powiedzieć że MOŻE ( ale nie musi) się tak zdarzyć ze nie będę mógł z jakiś powodów dodać post, wtedy pojawi się on z następną notką :)
Druga rzecz jaka może się zdarzyć to np. 2 przepisy w jeden dzień, wtedy czas mojego wyzwania się skróci :))

START 2 stycznia
KONIEC 12 marca
PRZEPISÓW DO KOŃCA : 70

Trzymajcie kciuki !:))


3 komentarze:

  1. dawidzie, TRZYMAM KCIUKI!!!!!!!!!!!!!!!! ściskam ciepło i życzę przede wszystkim dobrej zabawy i wszystkiego smacznego! <3

    OdpowiedzUsuń
  2. Trzymam kciuki!! Powodzenia i wszystkiego smakowitego w nowym roku!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje Bardzo ! Ja Tobie również życzę samych sukcesów kulinarnych w tym i każdym następnym roku !!! :)

      Usuń