piątek, 10 stycznia 2014

#9 Basia Ritz & Damian-Rogaliki z grzybami

No i przyszła kolei na ciasto drożdżowe, te które jednego dnia mi wyjdzie, a drugiego ile razy bym nie próbował to i tak nie wyjdzie. Rogaliki !

Dzisiaj stosunek porażek do sukcesów był znaczny, no ale nieważne. Liczy się to że się udało :)

Farsz do rogalików był z grzybów. Te smakołyki mogą być przygotowywane o każdej porze roku bo używamy grzybów suszonych :)
Moczymy je w mleku, a potem smażymy z cebulką :) Doprawiamy farsz i dodajemy bułkę tartą.
Oto nasze nadzienie !

Teraz ciasto. Tutaj muszę Wam powiedzieć rzecz najważniejszą- bądźcie cierpliwi, ciasto drożdżowe wymaga cierpliwości. Nic w pośpiechu, bo inaczej zaliczycie niepowodzenie, tak jak ja :) Dajcie temu ciastu czas, poczekajcie spokojnie aż odpocznie, aż wyrośnie. I dopiero wtedy możecie robić kolejny punkt przepisu.

Na początek rozczyn, czyli :
- 20 g drożdży
- 50 g cukru
- łyżka letniego mleka
- 2 łyżki mąki
Wszystkie składniki ze sobą mieszamy i dajemy CZAS na zwiększenie objętości.
I kolejna ważna rzecz, drożdże lubią ciepło- i tylko wtedy nam wyrosną :)

Do miski przesiewamy 500 g mąki, dodajemy szklankę letniego mleka, jedno jajko i rozczyn- i oto nasze ciasto drożdżowe na rogaliki. :) Jemu tez dajemy czas na odpoczynek :)

Zawijanie rogalików jest strasznie łatwe- ciasto rozwałkowujemy i kroimy w kwadraty, a te na ukos- w trójkąty. Farsz nakładamy na podstawę trójkąta i zwijamy w kierunku wierzchołka- proste? Pewnie że tak !

Jutro kolejne starcie z drożdżami, mam nadzieje że uda sie już za pierwszym razem :)

3 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. Dziekuje ;) smakuja rownie dobrze ;))

      Usuń
  2. wyszły i to pięknie! a przede wszystkim ważne, że smakowały! :D

    OdpowiedzUsuń