środa, 8 stycznia 2014

#7 Basia Ritz & Damian - Tarta Tatin

Dzisiaj Tarta tatin czyli francuski klasyk. Odpowiednik polskiej szarlotki.
Najlepiej pasuje na francuskim cieście, gdy nasza szarlotka idealnie komponuje się z ciastem kruchym :))


Dzisiaj znalazłem bardzo pozytywny prezent na FB !







Dostałem wiatr w żagle i teraz już na pewno mi się uda :)

A teraz wracamy do naszej tarty :)
Tarta tatin to tarta pieczona " na odwrót"
Najpierw robimy karmel na patelni rozpuszczając 100 g cukru i 4 łyżki wody. Potem gotowy karmel zestawiamy z gazu i dodajemy 40 g masła. Na tak gotowy karmel dodajemy jabłka pokrojone w ósemki . Jabłka doprawiamy cynamonem i imbirem :) Na to wszystko nakładamy ciasto francuskie i patelnię wkładamy do piekarnika na 30 minut w 175 °C .


Na początku było trochę strachu ponieważ ciasto wyrosło niesamowicie duże i bałem się że nie opadnie, a przecież spód tarty musi być płaski.
Na całe szczęście ciasto opadło i się wyrównało.

Po pieczeniu naszą tartę zostawiamy na 15 minut aby trochę ostygło, a następnie jednym ruchem odwracamy nasze ciasto na deskę :)

Wszystkim bardzo polecam zrobienie własnego ciasta francuskiego, bo jest o niebo lepsze niż takie kupne. Jedyna jego wada to czas który jest potrzebny na wykonanie jego. Ale efekty są tego warte:)




Jabłka - pamiętajcie żeby była to wytrwana odmiana np. szara renta, karmel wystaczy by nasze ciasto było słodkie :)

5 komentarzy:

  1. Świetnie ! :)
    Gratki i powodzenia w dalszym wyzwaniu :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki ! Ja czekam na więcej Twoich przepisów !!! :))

      Usuń
  2. Przywieź trochę do opola :) chyba o mnie nie zapomniałeś?

    OdpowiedzUsuń
  3. jutro robię ! :D 3maj kciuki :))))))

    OdpowiedzUsuń