czwartek, 2 stycznia 2014

#1 Basia Ritz & Damian- Himmel und Ad


 
 
Tak jak obiecałem tak i staram się realizować ! Dzisiaj pierwsza potrawa z książki.
Pierwszy mój przepis wykonany chciałem żeby był według mnie najlepszy, więc wertując kartki książki zastanawiałem się co to mogło by być.
Wybrałem ten przepis który mnie najbardziej zainteresował.
Zaciekawiło mnie połączenie składników i smak całości.

 
Wybór padł na Himmel und Ad - czyli niebo i ziemia. A dokładniej KASZANKA Z JABŁKIEM I ZIEMNIAKAMI.

Ziemniaczane puree to podstawa dla każdego kucharza więc nie było mniejszych problemów z jego przygotowaniem :)
 
 
 

Zaraz po nastawieniu ziemniaków do gotowania pokroiłem czerwoną cebulkę. W przepisie jest confit z cebuli, ja postanowiłem ją skarmelizować z miodem :) To jest taki mój akcent w tym daniu :)
Oto mój przepis :
Kroimy jedną czerwoną cebulkę w kostkę. W rondelku rozgrzewamy klarowane masło ( zwykłe mogłoby się spalić) i smażymy naszą cebulkę z gałązką rozmarynu. Gdy cebulka zmięknie wyjmujemy gałązkę rozmarynu i solimy naszą cebulkę. Smażymy jeszcze około minutę. Po tym czasie dodajemy łyżeczkę miodu i redukujemy sos do zgęstnienia na małym ogniu aby cebulka się nie spaliła.

Następnie kaszanka :) Tutaj tez trochę zmieniłem koncepcje z przepisu. Najpierw wyjąłem całe mięso z foli i ugniotłem wałek, następnie ten wałek pokroiłem na plastry i obtoczyłem w mące :)



Potem była kolej na gotowane jabłka w karmelu i soku jabłkowym.

Oto cały efekt :





Przepis ten był wykonywany w programie Dzień Dobry TVN

http://dziendobry.tvn.pl/wideo,2064,n/kuchnia-a-la-ritz,102908.html

2 komentarze:

  1. damianie, a tu najważniejsze pytanie: smakowało??? :)))))))) buziaki! b.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Basiu ! Oczywiście że smakowało!!!:)) Ale super że odwiedziłaś mojego bloga ! :) Zapraszam codziennie :))

      Usuń