niedziela, 8 grudnia 2013

Red Velvet troche nieudany :)

Dlaczego nieudany ? Bo kolor nie jest taki jaki oczekiwałem. Barwnik nie spełnił swojego zadania, ale nie będę Wam mówił co to za firma :) Efekt wyszedł taki ze w cieście było czuć chemie a kolor nie był taki jaki powinien :D

Wiec pamiętajcie żeby kupić sprawdzony barwnik :)


2,5 szklanki maki pszennej
1 łyżka kakao
1,5 szklanki cukru
2 duże jajka
łyżeczka soli
1 szklanka oleju słonecznikowego
1 szklanka maślanki
1 łyżka winnego octu
1 laska wanilii ( lub ziarenka z 1 laski wnaili)
1 łyżeczka sody oczyszczonej
No i ten nieszczęsny barwnik:( Swoją drogą jakiej firmy barwników używacie ?
MASA:
2 opakowania serka Philadelfia
200 g masła
1,5 szklanki cukru pudru
łyżeczka ekstraktu waniliowego
 

 

1. mąke kakao i sol przesiać przez sitko
2. w drugiej misce wymieszać wszystkie mokre składniki oprócz octu
3.Połączyć składniki suche i mokre.
4. połączyć ocet z sodą i od tego momentu szybko wlać go do ciasta i wymieszać.
5. Wstawić do wcześniej nagrzanego piekarnika na 180 °C i piec około 30 minut.
6. Przestudzić całkowicie
7. MASA: Najpierw utrzeć masło z c ukrem, następnie dodać serek i ekstrakt waniliowy
8. Ciasto podzielić na 2 czesc. Przełożyć kremem między częściami i na wierzchu naszego tortu.
Udekorować można okruchami z ciasta i np. tak jak u mnie bananami :)




Przepis pochodzi ze strony www.mojewypieki.com
 

1 komentarz:

  1. Coś czuję, że taka kicha wyszła z barwnikami w płynie/żelu Dr.Oetkera - próbowałam na nich robić tort tęczowy - nie wyszło.
    Ja polecam barwniki w proszku - kupiłam na allegro, kosztowały ok. 2zł od sztuki. Piekłam na nich już 3 tęczowe torty i nie zużyłam nawet połowy (a kupiłam tylko 3 podstawowe kolory - pomarańczowy, fiolet i zieleń otrzymuję mieszając te podstawowe).

    OdpowiedzUsuń