piątek, 6 grudnia 2013

Przepiórka z puree z selera i prosta sałatką z kapusty pekińskiej

 
 


-1 przepiórka
- sól, pieprz, rozmaryn, gałka muszkatołowa
- oliwa z oliwek
- 1 seler
-2 łyżki masła
- łyżka mleka
- kilka liści kapusty pekińskiej
- sok z 1 limonki
- kilka kropli sosu sojowego
 

1. Przepiórkę solimy, pieprzymy i dodajemy rozmaryn. Pod skórę od strony piersi wkładamy masło, na koniec skrapiająć wszystko oliwą wstawić na 30 minut do lodówki.
2. Seler pokroić w równą kostkę i podsmażyć na maśle. Gdy się zeszkli dolac wody, aby tylko przykrywała seler i gotowac do miękkości.
3. Przepiórkę włożyć do piekarnika, piec w 190 °C przez 15 minut i kolejne 15 minut z drugiej strony.
4. Kapuste kroimy w drobne kawałki, dodajemy sok z limonki i sos sojowy.
5. Seler blendujemy i dodajemy mleko, aż uzyska ładnej kremowej konsystencji, na koniec dodajemy pieprz i gałkę muszkatołową.
6. Układamy wszystko na talerzu i podajemy :)




 
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz