poniedziałek, 4 listopada 2013

Naleśniki z karmelizowanymi bananami

Karmelizacja bananów to w sumie bardzo prosta rzecz. Nigdy nie zapomnę mojego pierwszego karmelu, który był zbyt gorzki, bardzo bardzo gorzki :)) Ale Gordon Ramsay bardzo fajnie pokazał na jednym ze swoich filmików jak zrobić takie karmelizowane banany.

Ale jest jeden problem ! FLAMBIROWANIE - czyli podpalanie potrawy w celu lepszego wydobycia z niej smaków i lepszej karmelizacji. 

No właśnie, nigdy bym się chyba nie odważył zrobić tego w domu, patrząc na jeden filmik. Dlatego ten punkt programu pominiemy :)




/ na 2 naleśniki/
- 1 banan
- 40 g cukru
- 2 łyżki masła
- 4 łyżki wody



CIASTO NA NALEŚNIKI ZNAJDZIESZ TUTAJ


1. Rozpuść w rondelku sam cukier, mieszając co jakiś czas.
2. Gdy cukier stanie się płynny dodaj banany.
3. Po zmieszaniu bananów z karmelem dodaj masło i wode. Gotuj przez chwilę az do zarumienienia bananów.



1 komentarz:

  1. Obłędne musiał być :)
    Ja jadłam dzisiaj naleśniki na śniadanie. Bez bananów, niestety...

    OdpowiedzUsuń