Przyznam się Wam, że był to mój pierwszy raz, kiedy trybowałem kurczaka. Co prawda, największe wyzwanie to wytrybować całego kurczaka, ale to też nie było łatwe :) Spędziłem nad tą czynnością trochę więcej czasu, ale jak to mówią trening czyni mistrza. Kochani był ktoś z Was we Francji ? Marzy mi się taka kulinarna podróż do Francji, aby móc spróbować ich wszystkich serów- które uwielbiam, ale i innych smaków. A największym marzeniem, to kurs prawdziwej francuskiej kuchni!
No ale koniec marzeń, wracamy do pysznego kurczaka ! :)
Składniki:
- kilogram podudzia
- 0,5 kg pieczarek
- wędzona papryka w proszku
- sól, pieprz
- łyżka sereka Almette czosnkowy
- łyżka musztardy
- cebula
-koperek
- bułka tarta
- mąka
- 1 jajko
- tymianek
Przygotowanie :
1. Trybujemy podudzia z kości, aby powstała kieszonka na nasze nadzienie.
2. Na rozgrzanej patelni z masłem i odrobiną oleju smażymy cebulę drobno pokrojoną, a następnie dodajemy pieczarki, po usmażeniu studzimy.
3. Do naszego pieczarkowego nadzienia dodajemy wędzoną paprykę ( można zastąpić zwykłą ostrą papryką w proszku), sól, pieprz, serek Almette, musztardę i koperek.
4. Pałki z kurczaka doprawiamy solą i pieprzem, a nastepnie nadziewamy- jeżeli nadzienie nam się rozwala ( co jest rzeczą naturalną) spinamy je wykałaczkami :)
5. Podudzia obtaczamy w mące, następnie w jajku, a na końcu w bułce tartej z dodatkiem tymianku.
6. Smażymy do zrumienienia, a następnie dopiekamy w piekarniku około 15-20 minut w 190 °C
Smakowite mięsko, i z kremowym nadzieniem, fajny pomysł na obiad :) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuńTaak, do tego ziemniaczki z koperkiem i surówka - pysznie :)
Usuń