niedziela, 7 września 2014

Zupa dyniowa inaczej :)

Sezonu dyniowego ciąg dalszy. Tradycyjna zupa dyniowa jest pyszna, ale dzisiaj w mojej kuchni popełniłem małą jej modyfikacje :) Dodatek jabłek i pomidora nadał jej ciekawy, charakterystyczny i pyszny smak :)

Dzisiaj MASTERCHEF :) Zapraszam do oglądania, możliwe że sie tam pokażę :) 
TVN - NiEDZIELA - 20:00


Składniki:
- 500 g musu z dyni *
- 2 średnie kwaśne jabłka
- 1 sparzony i obray ze skórki pomidor
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1,5 litra bulionu warzywnego
- 1/2 łyżeczki cynamonu
-1/2 łyżeczka chilli
- 1/2 łyżeczki imbiru
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- łyżka masła klarowanego lub oleju roślinnego
- sól i pieprz











Przygotowanie :

1. Pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek przesmaż w rondelku na maśle lub oleju
2.dodaj pokrojone w kostkę jabłka i pomidora i podsmażaj do czasu gdy jabłka zmiękną.
3. dodaj przyprawy i smaż jeszcze 3 minuty.
4. Dodaj mus z dyni ( jak go zrobic opisałem tutaj ) i zagotuj.
5. Dolej bulionu i gotuj, aż bulion troche wyparuje, następnie zmiksuj wszystko na jednoitą mase.
6. Podawaj z grzankami, kawałkami kurczaka lub serem np. gorgonzola czy lazur

6 komentarzy:

  1. z dodatkiem jabłka jeszcze nie próbowałam :)
    ale warto wypróbować nowego smaku

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No pewnie ! Ja się odważyłem i nie żałuje- wyszło pysznie :)

      Usuń
  2. ostatnio połączyłam dynię z jabłkami ale w słodkim wypieku i muszę przyznać, że w zupie nie próbowałam! jako ogromny amator dyni muszę koniecznie wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja z dynią dopiero w tym roku zacząłem eksperymentować i już wiem że jeżeli jesień to tylko dania z dynią :)
      Pozdrawiam

      Usuń
  3. Mmm, w takiej odsłonie musiała być pyszna :)

    OdpowiedzUsuń