Sezonu dyniowego ciąg dalszy. Tradycyjna zupa dyniowa jest pyszna, ale dzisiaj w mojej kuchni popełniłem małą jej modyfikacje :) Dodatek jabłek i pomidora nadał jej ciekawy, charakterystyczny i pyszny smak :)
Dzisiaj MASTERCHEF :) Zapraszam do oglądania, możliwe że sie tam pokażę :)
TVN - NiEDZIELA - 20:00
Składniki:
- 500 g musu z dyni *
- 2 średnie kwaśne jabłka
- 1 sparzony i obray ze skórki pomidor
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1,5 litra bulionu warzywnego
- 1/2 łyżeczki cynamonu
-1/2 łyżeczka chilli
- 1/2 łyżeczki imbiru
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- łyżka masła klarowanego lub oleju roślinnego
- sól i pieprz
Przygotowanie :
1. Pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek przesmaż w rondelku na maśle lub oleju
2.dodaj pokrojone w kostkę jabłka i pomidora i podsmażaj do czasu gdy jabłka zmiękną.
3. dodaj przyprawy i smaż jeszcze 3 minuty.
4. Dodaj mus z dyni ( jak go zrobic opisałem tutaj ) i zagotuj.
5. Dolej bulionu i gotuj, aż bulion troche wyparuje, następnie zmiksuj wszystko na jednoitą mase.
6. Podawaj z grzankami, kawałkami kurczaka lub serem np. gorgonzola czy lazur
z dodatkiem jabłka jeszcze nie próbowałam :)
OdpowiedzUsuńale warto wypróbować nowego smaku
No pewnie ! Ja się odważyłem i nie żałuje- wyszło pysznie :)
Usuńostatnio połączyłam dynię z jabłkami ale w słodkim wypieku i muszę przyznać, że w zupie nie próbowałam! jako ogromny amator dyni muszę koniecznie wypróbować :)
OdpowiedzUsuńJa z dynią dopiero w tym roku zacząłem eksperymentować i już wiem że jeżeli jesień to tylko dania z dynią :)
UsuńPozdrawiam
Mmm, w takiej odsłonie musiała być pyszna :)
OdpowiedzUsuńByła super ! Polecam :)
Usuń