wtorek, 4 lutego 2014

Tort Pavlova - bomba !


Tak z rozpędu dodam kolejny przepis ! Ulubiona rzecz mojej mamy! Beza z bita śmietaną i owocami, czyli TORT PAVLOVA ( lub Pavlovej- nie wiem dokładnie :)))
Napisałbym że na taką zimową pogode takie owoce od razu poprawiają humor- ale gdzie ta zima ?!

Borówki amerykańskie, truskawki i mango - trio idealne :)


- 6 białek
- pół szklanki cukru
- łyżeczka mąki ziemniaczanej
- łyżeczka octu winnego



1. Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę
2. Pod koniec ubijania dodajemy mąkę i ocet
3. Pieczemy najpierw w 180°C przez 7 minut, potem w 120 °C przez około 1,5 godziny.
Pierwsze pieczenie w opcji GÓRA, drugie na TERMOOBIEGU.
                                          
GOTOWE ! Dodajemy bita śmietaną i owoce !

Upieczona beza powinna być chrupiąca na zewnątrz i jakby " nie upieczone" wewnątrz. :) Tak jak na zdjęciu poniżej :

                      

1 komentarz: