Kruche ciasto, to ciasto które robiłem chyba najwięcej razy- nooo może biszkopt trochę mu dorównuje ale nie przewyższa :) Mam nadzieje że po dzisiejszej lekcji i wy będziecie potrafili upiec genialne ciasto na kruchym spodzie. Takie ciasta można stosować zarówno do wypieków słodkich jak i wytrwanych.
No to co ? ZACZYNAMY !:)
No to co ? ZACZYNAMY !:)
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 200 g masła
- 4 żółtka
- 4 żółtka
1. Mąkę, proszek do pieczenia, cukier waniliowy i cukier puder ( jeżeli robisz ciasto kruche do wypieków wytrawnych pomiń cukier) przesiej na miski lub na stolnicę ( dla mnie lepiej się wyrabia ciasto w misce :))
2. Dodaj masło w małych kawałkach i rozdrobnij je drewnianą łyżką. Można to zrobić rękoma ale należy szybko zagnieść ciasto aby jak najmniej ciepła dostało się do masła.
3. Dodaj żółtka
4. Teraz zagnieć ciasto rękoma, aby dokładnie połączyć wszystkie składniki. PAMIĘTAJ aby zrobić to szybko !
5. Nasze ciasto owijamy w folię spożywczą i wkładamy na 30 minut do lodówki.
6. Po wyciągnięciu z lodówki możemy ciastem wyłożyć blaszkę do pieczenia i piec pyszne ciasta :)
Ja do kruchego nie daję proszku i najczęściej robię z całym jajkiem :)
OdpowiedzUsuńKażdy ma chyba swój idealny przepis :)