Pomimo tego że jestem z Dolnego Śląska to jeżeli chodzi o kuchnie ( oczywiście nie tylko, ale z racji ze jest to blog kulinarny skupie się tylko na tym) to cała Polska jest ciekawa i inspirująca.
Dzisiaj zatrzymam się w Wielkopolsce. Przyznam się że w Poznaniu byłem raz, ale na pewno odwiedzę to miasto chodzby aby spróbować tych słynnych " PYR Z GZIKIEM"
No właśnie- co to takiego ten GZIK? Wbrew waszym domysłom nie jest to żadna choroba umysłowa :))
Jest to mega pyszny ser twarogowy z warzywami.
Tradycyjny gzik podawany jest ze śmietaną, ale u mnie przepis jest zmodyfikowany na lepszy i zamiast śmietany dodałem pyszny olej ze słonecznika firmy ZIELONY NURT . Zostaje genialny posmak słonecznikowy :)
/na około 8 naleśników/
- 4 rzodkiewki- 1 papryka
- pół ogórka szklarniowego
- 500 g sera półtłustego
- 2 łyżki oleju ze słonecznika
- sól i pieprz
1. Połącz ser z olejem słonecznikowym
2. Paprykę, ogórka i rzodkiewkę pokrój w drobną kostkę.
3. Dopraw do smaku.
Tutaj moja mała wariacja podania. Zawsze to coś innego !:)
oooo, to coś dla mnie ;)
OdpowiedzUsuń