niedziela, 3 listopada 2013

Naleśniki z wielkopolskim GZIKIEM

 Dzisiaj już nie ma lekcji, dzisiaj jest praktyka ! Tylko praktyka czyni mistrza, pamiętajcie ! :)

Pomimo tego że jestem z Dolnego Śląska to jeżeli chodzi o kuchnie ( oczywiście nie tylko, ale z racji ze jest to blog kulinarny skupie się tylko na tym) to cała Polska jest ciekawa i inspirująca.
Dzisiaj zatrzymam się w Wielkopolsce. Przyznam się że w Poznaniu byłem raz, ale na pewno odwiedzę to miasto chodzby aby spróbować tych słynnych " PYR Z GZIKIEM"
No właśnie- co to takiego ten GZIK? Wbrew waszym domysłom nie jest to żadna choroba umysłowa :))
Jest to mega pyszny ser twarogowy z warzywami.

Tradycyjny gzik podawany jest ze śmietaną, ale u mnie przepis jest zmodyfikowany na lepszy i zamiast śmietany dodałem pyszny olej ze słonecznika firmy ZIELONY NURT . Zostaje genialny posmak słonecznikowy :)

 



/na około 8 naleśników/
- 4 rzodkiewki
- 1 papryka
- pół ogórka szklarniowego
- 500 g sera półtłustego
- 2 łyżki oleju ze słonecznika
- sól i pieprz
 
CIASTO NA NALESNIKI ZNAJDZIESZ TUTAJ
1. Połącz ser z olejem słonecznikowym
2. Paprykę, ogórka i rzodkiewkę pokrój w drobną kostkę.
3. Dopraw do smaku.

Tutaj moja mała wariacja podania. Zawsze to coś innego !:)

1 komentarz: