niedziela, 3 listopada 2013

Ale Meksyk ! Chili con carne Ani Starmach

 
 
Dzisiaj Meksyk, kraj ostrych potraw.  Czas na CHILI CON CARNE.

Przepis ten pochodzi z programu Ani Starmach " Pyszne 25". Nie jest to przepis dokładnie taki jak w programie, bo nastąpiły małe modyfikacje :) Czasem przepis warto zrobić taki jaki jest, ale jeżeli można to czemu go nie zmienić ??? Na tym właśnie polega moja filozofia kuchni - EKSPERYMENTUJ !!! .
Na naszej ulubionej Wikipedii można wyczytać legendę na temat pochodzenia Chili con carne - pewna zakonnica miała wizje, podczas których jej duch opuszczał ciało. Po powrocie z takiej wizji spisała pierwszy przepis na nasza dzisiejszą potrawę. / Swoją droga ciekawe jaki to był dokładnie przepis/.

Co zmieniłem ?
Dodałem groszek, odjąłem kukurydze i oregano - tylko tyle :)



- 300 g wołowiny
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
-1 puszka czerwonej fasoli
- pół puszki groszku
- 1 papryka czerwona ( może być żółta)
- oliwa
- przyprawy: chili, kmin rzymski
- 50 ml wody
- puszka pomidorów bez skórki



1. Pokrój czosnek i cebulę bardzo drobno.

2. Na rozgrzaną patelnię wlej oliwę i podsmaż cebulę z czosnkiem

3. Dodaj kmin rzymski i chili.

4.Dodaj mięso i wodę- gotuj około 15-20 minut

5. Dodaj pokrojoną paprykę i dotuj do miękkości

6. Dodaj pomidory, fasolkę i groszek-  gotuj około 5 minut.

                                          
   


                                       SMACZNEGO !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz