wtorek, 9 września 2014

Krem gruszkowo - pomidorowy

Zupa gruszkowa napewno kojarzy wam się z typem zup słodkich- mi też :) Ale co jeżeli dodamy do niej pomidora? Wyjdzie pyszna zupa obiadowa. A jeżeli znajdzie się w niej jeszcze kurczak i ser lazur ? Cudowne połączenie :) Zapraszam Was dzisiaj na kolejny przepis, który również znajdziecie w Dolnośląskim Magazynie Kulinarnym " KOCIOŁ" :)

Miło mi równiez poinformować, że powstał pierwszy artykuł na nasz temat na portalu Wroclaw.pl - zapraszam do lektury :) Moja Pomidorowa Panna Cotta zaciekawiła wszystkich i to mocno :)





Składniki :
-4 gruszki
- 5 pomidorów
- łyżka masła klarowanego
- garść listków bazylii
-sól
-pieprz
- ostra papryka w proszku
- 0,5 litra bulionu drobiowego lub warzywnego
- 1 pierś z kurczaka
- ser lazur
























Przygotowanie:



Pomidory sparzamy i zdejmujemy z nich skórę, a następnie razem z obranymi gruszkami kroimy je w kostkę.
Gruszki podsmażamy na maśle aż zmiękną, wtedy dodajemy pomidory, bulion, bazylię, sól i pieprz i gotujemy na wolnym ogni przez około 20 minut, aż płyn lekko odparuje. Po tym czasie wszystko blendujemy i zagotowujemy.
Na patelni rozgrzewamy olej i dodajemy pokrojoną w kostke i przyprawioną ( sól i pieprz) pierś z kurczaka, przysmażamy do miękkości.
Na talerzu układamy kawałki piersi z kurczaka, polewamy naszym kremem i posypujemy, pokruszonym serem lazur. 


1 komentarz:

  1. Pyszna i pięknie prezentująca się zupa. Zachęcam do dodania przepisu do mojej akcji Warzywa psiankowate 2014. Dzisiaj już ostatni dzień.

    OdpowiedzUsuń