Przedwczoraj w samo południe zadzwonił do mnie telefon z bardzo miłą informacją :) Otóż wygrałem wstęp na warsztaty kulinarne z Tomkiem Jakubiakiem, prowadzącym program " Jakubiak lokalnie".
W życiu bym nie przypuszczał, że wygram konkurs organizowany przez kuchnia +. Ale dla takiego miłośnika jak ja zadanie było banalne, ponieważ trzeb było opisać jakie zioło najczęściej się używa w kuchni i dlaczego :) Powiem Wam tylko że opisywałem tymianek :)
Jakubiak lokalnie to program w którym Tomek odkrywa na nowo smaki z różnych stron polski i czerpie z nich inspirację w kuchni :) Ostatnia seria przyniosła rekordową oglądalność na kanale kuchnia +.
Co do warsztatów ;) Odbyły się w świetnie przygotowanym miejscu, mianowicie w FUMENTI Akademia Kulinarna w Gdańsku . Bardzo dobrze zaprojektowane wnętrze, które bardzo pomaga w organizacji naszego gotowania. Dodatkowo mnóstwo przydatnego sprzętu ... no i ta biblioteczka :)) Znajduje się tam chyba ze sto książek kulinarnych ( niestety zapomniałem zrobić zdjęcia ) :)
Na warsztatach było 6 osób. Każdy dostał swoje danie do ugotowania :))
Potrawy, które gotowaliśmy pojawią się w całej trzeciej serii programu " Jakubiak lokalnie":)
Ja od razu po zapoznaniu się z menu wieczoru, wybrałem do przygotowania Perliczkę w sosie jarzębinowym z ciecierzycą. Bardzo fajny pomysł na danie.
Tomek bardzo promuje produkty lokalne więc i na warsztatach nie mogło ich zabraknąć. Na przykład do perliczki dodawałem polski miód gryczany a do sosu konfiturę z jarzębiny.
Bardzo fajnym dodatkiem do perliczki była ciecierzyca robiona na sposób risotto :)) Ale to wszystko zobaczycie w programie :))
A OTO MOJA PERLICZKA :)
Z racji tego, że często zaglądam na Twój blog i bardzo go lubię chciałabym nominować Cię do Liebster Blog Award. Więcej informacji tu: http://alesmaki.com.pl/?recipe=liebster-blog-award
OdpowiedzUsuń