piątek, 7 marca 2014

#66 Basia Ritz & Damian- Tiramisu


Tiramisu to włoski deser. Mi zawsze kojarzył się z gotowymi biszkoptami nasączonymi espresso, na które nakłada się krem z mascarpone i jajek.
No własnie- ale dlaczego tych biszkoptów nie zrobić samemu? Na ten pomysł wpadła Basia :)
                   
Przepis na biszkopt Basi Ritz :)

4 jajka
4 łyżki ciepłej wody
125 g drobnego cukru
1 paczka cukru z prawdziwą wanilią
130 g mąki pszennej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
sól
tłuszcz do wysmarowania formy
                                      
Białka ubić na sztywno, dodając szczyptę soli i ciepła wodę. Dodawać 60 g cukru ciągle ubijając.

Żółtka ubić z resztą cukru i cukrem z prawdziwą wanilią. Włożyć 1/3 ubitej masy z białek, wymieszać. Włożyć resztę białek, wymieszać i dodac mąkę z proszkiem. Podzielić na 2 tortownice i piec w 200 °C przez 13-15 minut :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz