niedziela, 2 marca 2014

#57 Basia Ritz & Damian- Szaszłyk z włoską kapusta i ziemniakami au gratin

Szaszłyki uwielbiam, zwłaszcza te z grilla :) Dzisiaj pogoda jest akurat taka żeby pojechać nad jezioro i urządzić porządnego grilla. No ale jeżeli ma się dużo nauki- można zrobić szaszłyki na patelni, bez grilla :)
                                       
O takich szaszłykach jak pisze Basia słyszałem już kilka razy- a mianowicie i nabijanych na gałązki rozmarynu. Jest to świetny pomysł na nadanie daniu smaku i aromatu :)

Jak zrobić ziemniaki au gratin ???
4 ziemniaki sałatkowe
100 g śmietany kremówki
50 ml mleka
oberwane listki świeżego tymianku(u mnie suszony )
ząbek czosnku
sól
gałka muszkatołowa
4 czubate łyżki parmezanu

Ziemniaki obrać, pokroić w plastry. Śmietanę wymieszać z mlekiem, tymiankiem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i świeżo przetartą gałką. Kokilki wysmarować masłem, na dno wylać trochę śmietanki, ułożyć ziemniaki warstwami, polać śmietanką.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 °C na 5 minut. Potem posypać parmezanem i piec dalej przez 15 minut.

Moje ziemniaki niestety się troszeczkę spaliły z wierzchu, dlatego nie widać warstwy
parmezanu na zdjęciu :(

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz