Konkurs “Smakowita Pajda to kulinarna frajda!", którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent smalczyku roślinnego Smakowita Pajda.
Smakowita Pajda zaskoczyła mnie fantastyczną zmianą smaku placków ziemniaczanych i ogólnie całego dania, które już wcześniej robiłem ale z masłem ziołowym. Zastąpienie masła smalczykiem roślinnym z ziołami ogrodowymi było genialne.
Całe danie można zrobić na śniadanie i nie tylko. Składa się jakby z warstw :)
Najpierw placek ziemniaczany, musi być gruby aby danie było sycące!
Czyli potrzebujemy
: 0,5 kg ziemniaków
- 1 jajko
- 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- ząbek czosnku
- jedna szalotka
Ziemniaki trzemy na tarce o dużych oczkach. następnie odciskamy całą wodę. Dodajemy jajko, posiekaną drobno cebulę i czosnek. Dodajemy mąkę. I przyprawiamy- sól, pieprz i gałka muszkatołowa.
Smażymy na oleju do uzyskania brązowego koloru
Kolejna warstwa to nasz SMALCZYK ROŚLINNY- SMAKOWITA PAJDA.
Rozsmaruj go na jeszcze ciepłym placku aby się lekko roztopił i wsiąkł w placek- wtedy efekt jest pyszny :)
Na to połóż pomidor, obsypany solą i pieprzem- z solą trzeba uważać!
a następnie jajko w koszulce:
Czyli potrzebujemy
1 jajko
2 litry wody
3 łyżki octu białego
sól
Zagotuj wodę z octem i solą, a następnie w garnku zrób wir. W jego sam środek wlej jajko i gotuj przez około 3 minuty. To jest kolejna warstwa.
No i sos holenderski ! Pyszny do tego typu dań :)
- 1 żółtko
- 50 g roztopionego i przestudzonego masła
- kilka kropel soku z cytryny
- sól i pieprz
Ubijamy żółtko na parze, następnie dodajemy przestudzone masło cały czas ubijając do uzyskania kremowej konsystencji. Na koniec dodajemy sok z cytryny, sól i pieprz.
Gotowe - to była ostatnia warstwa :) Możemy udekorować to listkami bazylii :)
Smakowałoby mi z pewnością :)
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńKolejne danie z jajkiem w koszulce. Twoje są idealne, takie okrągłe. Kiedyś próbowałam ale średnio wychodziło. A uwielbiam wielowarstwowe śniadania, oczywiście z jajkiem, ale idę na łatwiznę i robię sadzone z rozlewającym się żółtkiem :)
OdpowiedzUsuńHmm sos holenderski? Spróbuję, może być fajną alternatywą dla używanego przeze mnie majonezu:)