czwartek, 9 stycznia 2014

#8 Basia Ritz & Damian- Przegrzebki z karmelizowaną cykorią , mango i pomarańczą

Kupiłem dzisiaj  przegrzebki. Od razu wiedziałem co ugotuje :)
Dzisiaj danie które zachwyciło członków oceniających kandydatów na precastingu MasterChefa ...

Powiem Wam że przegrzebek nigdy nie jadłem i nie robiłem- dzisiaj mój debiut :)

Dodatkami do małż św. Jakuba była sałatka z karmelizowaną cykorią , mango i pomarańczami z dodatkiem chili i pomidora.

Najpierw karmelizowałem 2 łyżki cukru, łyżkę masła klarowanego i sok z połówki pomarańczy.
Potem dodałem pokrojoną w plastry 2 cm cykorie.  Potem dodajemy wszystkie inne składniki, doprawiamy sola i pieprzem i zestawiamy z ognia :)

Przegrzebki :) Rozgrzewamy oliwę, małże smażymy po minucie z każdej strony. No i tutaj zaczął się problem: małże zaczęły się strasznie przyklejać do patelni. Nie wiem czy to wina zbyt dużego ognia, bo od razu uprzedzę że to nie wina patelni :)

Ale na całe szczęście efekt końcowy wyszedł idealny :) Nie wyszły gumowe czy twarde. Były miękkie, czyli takie jak być powinny :))

No i co tu by Wam jeszcze napisać. Niestety nie przepadam za owocami morza, chociaż niektóre mi smakują. Przegrzebki to nie moja bajka, ale to kwestia gustu :) Za to sałatka wyszła genialna. Cykoria pozbyła się swojego gorzkiego smaku, chili dodało ostrości, no i te pomarańcze i mango ... pycha :)

2 komentarze:

  1. super damian! kolorowo i smacznie! :D wydaje mi się, że przyklejanie się do patelni mogło być spowodowane niedokładnym wysuszeniem małży... nic innego nie przychodzi mi do głowy! ;) ściskam ciepło, b.

    OdpowiedzUsuń