Ile ludzi na świecie tyle teorii na temat bakłażana, a właściwie na temat jego przygotowania.
Bakłażan źle przyrządzony jest gorzki, ale gwarantuje że jeżeli będziecie się trzymać poleceń z książki to wyjdzie wam idealny.
Bakłażana trzeba pokroić na plastry ( skóry nie obieramy !), posolić i odstawić pod przykryciem na 30 minut aby puścił soki. W tym czasie robimy sos pomidorowy.
Na patelni rozgrzewamy oliwę, i przysmażamy drobno pokrojone 2 ząbki czosnku. Do tego dolewamy 100 ml bulionu warzywnego, 500 ml przecieru pomidorowego po 2 gałązki tymianku rozmarynu i bazylii.Doprawiamy to lekko cukrem, pieprzem, solą i papryczką chili. Gotujemy na wolnym ogniu około 15 minut.
Bakłażana dokładnie osuszamy i smażymy na tłuszczu 3 minuty z każdej strony. Przekładamy na papierowy ręcznik.
Na każdy plaster bakłażana nakładamy plaster mozzarelli i kilka listków bazylii. Zwijamy w ruloniki i wkładamy do naczynia żaroodpornego.
Sos przelewamy przez sito i zalewamy nim nasze ruloniki. na to wszystko zcieramy grana padano i zapiekamy w 200 ° C przez 5 minut :))
GOTOWE !!! Smacznego :)
Bardzo mi się to podoba…;)
OdpowiedzUsuńcieszę się, że smakowało! :D
OdpowiedzUsuń