środa, 15 stycznia 2014

#14 Basia Ritz & Damian- Surf & Turf- czyli krewetka i stek

Dzisiaj za dużo nie ma do opisywania, bo to potrawa bardzo prosta.

Basia przywiozła ja z podróży do Ameryki, gdzie wzięła ślub !

Stek z polędwicy wołowej smażymy przez 2 minuty z każdej strony, na bardzo rozgrzanym tłuszczu. Następnie wkładamy go do piekarnika w 140 ° C przez jakieś 10 minut. Będzie wtedy wysmażony, jeżeli chcemy inny stopień wysmażenia, to trzymamy krócej.  Ja w piekarniku na polędwicę położyłem kawałek masła żeby była bardziej soczysta.

Krewetki smażymy razem z czosnkiem na tłuszczu z polędwicy. Tez około 2 minuty z każdej strony, aby uzyskały kolor łososiowy.

Do tego wszystkiego robimy masło ziołowe z koperku, pietruszki, szczypiorku i czosnku


I gotowe! Spróbujcie, mi posmakowało :)

1 komentarz:

  1. no tak... 140°C i 10 minut to przy stekach o grubości ok. 6 cm... :))) jeżeli są "chudsze", nie trzeba wsadzać do piekarnika. wystarczy je obsmażyć i przykryć folią, żeby zawiązały soki! :D pozdrawiam cieplutko! ;)

    OdpowiedzUsuń