Zdecydowanie moim autorytetem w kuchni jest Gordon Ramsay! Oczywiście nie tylko on, ale dzisiaj właśnie jego potrawa:)
Liczba posiadanych przez niego gwiazdek Michelin jest naprawdę imponująca i motywująca do gotowania :)
- 200 g mąki
- 100 g masła
- 2 łyżki wody
- 200 g boczku
- 1 por
- natka pietruszki
- 3 jajka
- 5 łyżek smietanki 30 %
- ser gruyere
- sól i pieprz
1. przesiać mąkę i dodać kawałeczki masła
2. Dodać wodę i ugnieść ciastko
3. zawinąć w folię spożywcza i odstawić do lodówki na 20 minut
4. Po tym czasie rozwałkować ciasto i wyłożyć na formę wysmarowaną oliwą.
5. Pieć z obciążeniem około 12 minut, potem 5 bez obciążenia w 180 °C
6. Boczek pokroić w paski i obsmażyć
7. Do boczku dodac pokrojona i umytą por
8. W misce połączyć jajka ze śmietanką, sola i pieprzem oraz posiekaną natką pietruszki i startym serem
9. Boczek z porem wyłozyc na cieście, wszystko zalać masą jajeczna, a na wierzchu posypać dodatkowo serem.
10. Piec w 180 °C do uzyskania złotego koloru na wierzchu.
Liczba posiadanych przez niego gwiazdek Michelin jest naprawdę imponująca i motywująca do gotowania :)
- 200 g mąki
- 100 g masła
- 2 łyżki wody
- 200 g boczku
- 1 por
- natka pietruszki
- 3 jajka
- 5 łyżek smietanki 30 %
- ser gruyere
- sól i pieprz
1. przesiać mąkę i dodać kawałeczki masła
2. Dodać wodę i ugnieść ciastko
3. zawinąć w folię spożywcza i odstawić do lodówki na 20 minut
4. Po tym czasie rozwałkować ciasto i wyłożyć na formę wysmarowaną oliwą.
5. Pieć z obciążeniem około 12 minut, potem 5 bez obciążenia w 180 °C
6. Boczek pokroić w paski i obsmażyć
7. Do boczku dodac pokrojona i umytą por
8. W misce połączyć jajka ze śmietanką, sola i pieprzem oraz posiekaną natką pietruszki i startym serem
9. Boczek z porem wyłozyc na cieście, wszystko zalać masą jajeczna, a na wierzchu posypać dodatkowo serem.
10. Piec w 180 °C do uzyskania złotego koloru na wierzchu.
No jak Gordona to musi być dobra :D Wygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńDania Gordona to ja zawsze chętnie zjem :) Ta quiche zapowiada się świetnie :)
OdpowiedzUsuńChętnie bym zjadła! :)
OdpowiedzUsuńrobię ;-)
OdpowiedzUsuń