Jest to proste kruche ciasto, dżem porzeczkowy i beza, a to wszystko przekładane kremem maślano-budyniowym.
CIASTO :
2 szklanki mąki pszennej1,5 łyżeczki proszku do pieczenia1 łyżka cukru waniliowego1/2 szklanki cukru pudru200 g masła
4 żółtka
BEZA:
4-6 białek1,5 szklanki cukru pudru
BEZA:
4-6 białek1,5 szklanki cukru pudru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
KREM:
KREM:
3 szklanki mleka4 łyżki mąki pszennej2 łyżki mąki ziemniaczanej2 żółtka1 łyżka cukru waniliowego1/2 szklanki cukru pudru200 g masła
DODATKOWO:
-dżem porzeczkowy
- orzechy włoskie
-dżem porzeczkowy
- orzechy włoskie
1.Ucieramy mąkę, proszek, cukier i masło.
2. Dodajemy jajka i zagniatamy ciasto.
3. Ciasto rozprowadzamy na blache.
4. Nakładamy dżem porzeczkowy na ciasto.
5. Ubijamy białka z solą i gdy zaczną zbijać się w białą masę dodajemy cukier.
6. Pod koniec ubijania dodajemy cukier i ubijamy gdy z odwróconej miski z białkami nic nie wyleci :)
7. Tak ubite białka nakładamy na ciasto z powidłami i posypujemy orzechami włoskimi
8. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 °C przez około 30 minut.
9. Przygotujemy krem: połowę mleka zagotowujemy, a do drugiej połowy mleka dodajemy pozostałe składniki.
10. Gdy mleko się zagotuje, wlewamy nasza mieszankę i mieszamy aż budyń zgęstnieje.
11. Budyń studzimy, gdy cały się wystudzi, w osobnej misce ucieramy masło i dodajemy nasz budyń :)
12. Nasze ciasto przekrajamy na pół i na jedną połówke nakładamy krem i przykrywamy drugą aby beza była u góry.
13. Ciasto schładzamy w lodówce przez kilka godzin, najlepiej przez całą noc :)
2. Dodajemy jajka i zagniatamy ciasto.
3. Ciasto rozprowadzamy na blache.
4. Nakładamy dżem porzeczkowy na ciasto.
5. Ubijamy białka z solą i gdy zaczną zbijać się w białą masę dodajemy cukier.
6. Pod koniec ubijania dodajemy cukier i ubijamy gdy z odwróconej miski z białkami nic nie wyleci :)
7. Tak ubite białka nakładamy na ciasto z powidłami i posypujemy orzechami włoskimi
8. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 °C przez około 30 minut.
9. Przygotujemy krem: połowę mleka zagotowujemy, a do drugiej połowy mleka dodajemy pozostałe składniki.
10. Gdy mleko się zagotuje, wlewamy nasza mieszankę i mieszamy aż budyń zgęstnieje.
11. Budyń studzimy, gdy cały się wystudzi, w osobnej misce ucieramy masło i dodajemy nasz budyń :)
12. Nasze ciasto przekrajamy na pół i na jedną połówke nakładamy krem i przykrywamy drugą aby beza była u góry.
13. Ciasto schładzamy w lodówce przez kilka godzin, najlepiej przez całą noc :)
Przpis pochodzi z www.kotlet.tv :)
Ładnie Ci wyszła :) Robiłam ją już kilka razy. Za każdym razem szybko znikała ;)
OdpowiedzUsuńUwielbiam to ciasto. :)
OdpowiedzUsuńciasto pierwsza klasa:)
OdpowiedzUsuńtakie sexi to mi sie podoba.
OdpowiedzUsuńTaki deser jadłabym codziennie ;) Pyszności .
OdpowiedzUsuń