LEKCJA 1
TEMAT: Pancakes czyli amerykańskie nalesniki
Robiłem je dzisiaj pierwszy raz, niektóre się po przypalały, ale te ostatnie sztuki wychodziły już idealne ! :) Pancakes nie robi się cienkich i dużych jak zwyczajne naleśniki, ale formuje się małe grubsze placuszki.
Pancakes są mega puszyste i delikatne, dzięki przesianej mące i ubiciu białek.
Robiłem je dzisiaj pierwszy raz, niektóre się po przypalały, ale te ostatnie sztuki wychodziły już idealne ! :) Pancakes nie robi się cienkich i dużych jak zwyczajne naleśniki, ale formuje się małe grubsze placuszki.
Pancakes są mega puszyste i delikatne, dzięki przesianej mące i ubiciu białek.
/ średnica 6 cm, około 16 sztuk/:
-3 duże jajka-115 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
-140 ml mleka
- szczypta soli
1. Przesiej mąke, po to aby placki były puszyste.
2. Oddziel białka od żółtek. Ubij białka ze szczyptą soli na pianę aby po przewróceniu miski do góry nogami nic z niej nie wypadło :)
3. Żółtka połącz z mąką, mlekiem i proszkiem do pieczenia.
4. Obydwie masy połącz tak, że białko dodawaj partiami do masy żółtkowej.
5. Smażymy na patelni z minimalną ilością masła, aż do zarumienienia :)
Możemy zrobić mini torcik z takich naleśników i polać je roztopioną czekoladą lub tradycyjnie amerykańsko syropem klonowym :)
Pierwsza lekcja zakończona ! Dla mnie sukcesem, a dla Was?:)
Zapowiada się ciekawie :)
OdpowiedzUsuńOby tak dalej !