sobota, 9 listopada 2013

Dwukolorowe muffinki waniliowo- kakaowe z orzechami laskowymi i kremem kokosowym :)


Dzisiaj muffinki, które postanowiłem przyrządzić na konkurs w którym do wygrania sa warsztaty z Kingą Paruzel :) Mega nagroda, więc musiałem pokombinować aby i babeczki były mega :)

Oto i one !:)

 




1,5 szklanki mąki przennej
łyżeczka proszku do pieczenia
pół łyżeczki sody oczyszczonej
buteleczka ekstraktu waniliowego
2 jajka
pół szklanki mleka
2 łyzki kakao
3 łyżki masła
pół szklanki cukru pudru
KREM
250 g serka mascarpone
2 łyzki cukru pudru
DEKORACJA
wiórki kokosowe
orzechy laskowe
kakao




1. Przesiej mąkę, proszek do pieczenia i sodę

2. W osobnej misce zmiksuj masło z cukrem na ładką masę

3. Do masła dodaj jajka i ekstrakt waniliowy

4. Dodawaj partiami do masy na przemian mąke i mleko, zaczynając i kończąc na mące.

5. Podziel masę na 2 części, do jednej dodaj przesiane kakao .

6. W papilotkach nakładaj obok siebie po łyżce masy waniliowej i kakaowej

7. Do każdej babeczki powkładaj w masę połówki orzechów laskowych.

8. Piecz w piekarniku ( opcja góra- dół) w 180 °C przez 20 minut

9. Krem: zmiksuj serek mascarpone z 2 łyzkami cukru pudru.

DEKORACJA:

Nakładaj krem szprycą na babeczki, posyp wiórkami kokosowymi, niektóre babeczki posyp kakao a w niektóre powkładaj orzechy laskowe :)



4 komentarze:

  1. Lecę oddać na nie głos :D ja też dodałam swoje zdjęcie ;) całe szczęście, że miejsc na warsztatach jest aż 18, bo wybór będzie trudny ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. @Z pasją w kuchni - na razie przepis czeka na akceptacje:) Z góry dziękuję za głos :)
      Tak, całe szczęście że jest aż tyle miejsc, może uda nam się w nich uczestniczyć razem :)

      Usuń