Dzisiaj przepis dla wegetarian... pyszne kotleciki z soczewicy i białego twarogu, doskonałe z sosem czosnkowym . Kotlety te możemy smażyć, ale także grillować i zastosować do Vege Burgerów.
Składniki:
- 300 g zielonej soczewicy
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- łyżeczka wędzonej papryki ( opcjonalnie)
- łyżeczka ostrej papryki
- szczypta gałki muszkatołowej
-sól, pieprz
- 100 g pokruszonego białego sera
- 1 jajko
- odrobiny bulionu lub wody ( aby kotlety nie były zbyt suche)
- bułka tarta z tymiankiem do obtaczania
- olej do smażenia
Przygotowanie:
1.Gotujemy soczewice do miękkości w osolonej wodzie.
2. Na patelni smażymy cebulę z czosnkiem do zeszklenia.
3. Studzimy soczewicę, dodajemy cebulę i czosnek - blendujemy ( nie za mocno, aby można było wyczuwać kawałki soczewicy )
4. Dodajemy pozostałe składniki. Zagniatamy kotlety.
5. Obtaczamy je w bułce tartej z tymiankiem i smażymy na złoty kolor :)
Podajemy z różnymi sosami
Zjadłabym takie z przyjemnością.
OdpowiedzUsuń