poniedziałek, 10 lutego 2014

#40 Basia Ritz & Damian - TexMex Burger

Dzisiaj mam jakiś pechowy dzień... akurat kiedy była potrzebna zepsuła się maszynka do mielenia mięsa. 
I dzisiejsze moje burgery były- siekane ! Haa ! Ważne że wyszedłem jakoś z sytuacji :)
                                         
Powiem Wam z czego składał się mój burger :
- bułka - przysmażona na rumiano na suchej patelni
- salsa pomidorowa z chili i ogórkiem
- burgery - czyli mięso mielone z wołowiny. Tutaj ważna sprawa mięso na burgery musi mieć 20 % tłuszczu!
- guacamole- podam Wam przepis:
  *1 duża soczysta limonka
  *2 dojrzałe awokado
  *1 mała papryczka chili
  *1 dojrzały pomidor pokrojony w kostkę
  *1 drobno posiekany ząbek czosnku
\ * duża garść posiekanej kolendry
  * sól

                                              
Awokado obieramy ze skórki i wyciągamy pestkę. Całość rozgniatamy widelcem i kropimy sokiem z limonki. Dodać chili, pomidory, czosnek i kolendrę- wymieszać. Doprawić i w całą masę włożyć pestki z awokado i przykryć je skórkami- zapobiega to brązowieniu owocu.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz