niedziela, 2 lutego 2014

#32 Basia Ritz & Damian - Polędwiczki w skórce migdałowej z sosem pieczarkowym i puree z cukini


Z mięsem wieprzowym zawsze boję się ze wyjdzie za twarde albo niedosmażone. Dzisiaj tez tak było- dlatego trzymałem się idealnie przepisu.
                                                 
O polędwiczkach za chwilkę, narazie podam Wam przepis na doskonały sos pieczarkowy. Od początku wiedziałem że będzie mega pyszny- bo jak zauważyliście na pewno w programie MC Basia jest specjalistką od sosów :)
Potrzebujemy : pół kilo pieczarek, 2 łyzki oliwy, 4 szalotki, 2 ząbki czosnku, sok z cytryny, 300 ml wywaru, 300 ml śmietanki 30 %, 2 łyżeczki mąki, około 1/3 szklanki wody, sól i pieprz.
                                                
Na patelni szklimy drobno pokrojoną szalotke i czosnek. Dodajemy pokrojone pieczarki. Gdy się lekko przesmażą dolewamy wywar i smietankę i zagotowujemy. W szklance rozdrabniamy mąke z wodą i wlewamy około 3 łyżek sosu. To wszystko wlewamy do sosu i czekamy około minutę aż zgęstnieje.

Do polędwiczek i sosu pieczarkowego dodatkiem było puree z cukinii.

Co do polędwiczek - to wyszło to czego sie bałem - czyli wyszły lekko niedopieczone. Następnym razem będe musiał pokombinować z czasem lub z temperaturą pieczenia. A może za krótko smażyłem je na patelni ? Jutro ide po kolejne polędwiczki i próbuje !

2 komentarze:

  1. damian, wszystko super, ale widzę, że polędwiczki były za krótko smażone! :))) buziaki!

    OdpowiedzUsuń