wtorek, 7 stycznia 2014

#6 Basia Ritz & Damian- Gnocchi w sosie gorgonzola ze szpinakiem

Zbliża się wielkimi krokami powrót do rzeczywistości- czyli powrót na uczelnie. To już jutro :(
Ale mojego wyzwania nie mam zamiaru porzucać!!! Nawet gdybym miał gotować po nocach haha :)

Dzisiaj Gnocchi czyli włoskie kopytka :) Do tego ser gorgonzola podany w sosie i szpinak - prawdziwa Italia w moim domu :))




Do kopytek tak jak do gnocchi gotujemy ziemniaki w mundurkach !!! To jest rzecz obowiązkowa. Potem szybko je obieramy aby z jeszcze ciepłych ugnieść ciasto.

W ugniataniu ciasta tez ważne jest aby zrobić to szybko, bo jeżeli będziemy długo ugniatać to ciasto stanie się zbyt miękkie i będzie się źle formować :)

Aaaa i jeszcze jedno... Formowanie charakterystycznych gnocchi. Niestety nie wiem jak się to robi, ale na ratunek przyszło YouTube i genialny Włoch który idealnie pokazał jak takie kluseczki formować :)
Tutaj link : http://www.youtube.com/watch?v=LRmPcaGAG0s


Gnocchi według przepisu Basi wyszły idealnie, były miękkie a wraz z sosem rozpływały się w ustach :) Oto przepis na nie:

1 kg ziemniaków
200 g mąki
1 jajko
1 łyżeczka soli

Ziemniaki gotujemy w mundurkach, następnie odcedzamy je i zdejmujemy z jeszcze ciepłych skórę.
Przeciskamy je przez praske na stolnicę. Dodajemy roztrzepane jajko i mąkę z solą formując szybko ciasto. Dalej takie ciasto dzielimy na części i rolujemy wałki. Z wałków wycinamy charakterystyczne kwadraciki, z których formujemy gnocchi, jak to jest pokazane w filmiku :)





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz