Ale mojego wyzwania nie mam zamiaru porzucać!!! Nawet gdybym miał gotować po nocach haha :)
Dzisiaj Gnocchi czyli włoskie kopytka :) Do tego ser gorgonzola podany w sosie i szpinak - prawdziwa Italia w moim domu :))
Do kopytek tak jak do gnocchi gotujemy ziemniaki w mundurkach !!! To jest rzecz obowiązkowa. Potem szybko je obieramy aby z jeszcze ciepłych ugnieść ciasto.
W ugniataniu ciasta tez ważne jest aby zrobić to szybko, bo jeżeli będziemy długo ugniatać to ciasto stanie się zbyt miękkie i będzie się źle formować :)
Aaaa i jeszcze jedno... Formowanie charakterystycznych gnocchi. Niestety nie wiem jak się to robi, ale na ratunek przyszło YouTube i genialny Włoch który idealnie pokazał jak takie kluseczki formować :)
Tutaj link : http://www.youtube.com/watch?v=LRmPcaGAG0s
Gnocchi według przepisu Basi wyszły idealnie, były miękkie a wraz z sosem rozpływały się w ustach :) Oto przepis na nie:
1 kg ziemniaków
200 g mąki
1 jajko
1 łyżeczka soli
Ziemniaki gotujemy w mundurkach, następnie odcedzamy je i zdejmujemy z jeszcze ciepłych skórę.
Przeciskamy je przez praske na stolnicę. Dodajemy roztrzepane jajko i mąkę z solą formując szybko ciasto. Dalej takie ciasto dzielimy na części i rolujemy wałki. Z wałków wycinamy charakterystyczne kwadraciki, z których formujemy gnocchi, jak to jest pokazane w filmiku :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz