Poniedziałek to ostatni dzień moich zmagań "naukowych", więc do wtorku mogą być lekkie poślizgi ale potem już nic takiego nie będzie miało miejsca. No chyba że dostane się do " Ugotowanych" :))
Wczoraj była Mussaka, czyli tradycyjna grecka zapiekanka.
Zapiekanka złożona z warstw:
ZIEMNIAKI- ugotowane w mundurkach, obrane i pokrojone w plastry
BAKŁAŻAN- smażony na głębokim oleju do złotego koloru
MIĘSO WOŁOWE- o tym za chwilke :)
Znów bakłażan i znów mięso
BESZAMEL- czyli masło, mąka i mleko- no i oczywiście sól, pieprz i gałka muszkatołowa :))
Mięso- mielone , wołowe. Najpierw zeszkliłem cebulę z czosnkiem, dodałem mięso- zarumieniłem. Dolałem wywaru, który powoli sobie odparował. Następnie dodałem puszkę pomidorów i 2 łyżki koncentratu pomidorowego. Sól, pieprz i CYNAMON :) GOTOWE :)
Zapiekać w 170 ° C przez około 45 minut :)
Musi być pyszna :)
OdpowiedzUsuń